Hoe lekkere frietjes bakken?
- Bewaar frietaardappelen in de voorziene koeling (alleen bestemd voor aardappelen). Bewaren op een temperatuur van 2° à 4°.
- Aardappelen verbruiken in systeem first-in first-out.
- Frieten goed laten uitlekken en laten opdrogen alvorens onder te dompelen in het hete frituurvet.
- Zorgen dat de thermostaat goed is afgesteld.
- Laat het frituurvet met tussenpozen smelten, van 0° – 90° …
- Doe nooit te veel frietjes in de mandjes, dat veroorzaakt een grote temperatuurdaling, anders onvoldoende dichtschroeien, zodanig dat de friet niet te veel opneemt.
- Laat frituurmanden altijd goed uitlekken, veel vetbesparing.
- Bak de frietjes mooi goudgeel. Typisch Belgisch.
- De aanbevolen maximum temperatuur van 170° à 175° niet overschrijden. Met hoog-rendement friteuses kan men een lagere temperatuur aanhouden bij het bakken van de frieten, zodat men de acrylamide kan beperken (bruine friet).
- Met een fijne ziftof (schuimspaan) de verbrande restjes verwijderen na elke bakbeurt.
- Ververs tijdig het vet, als het een sterke geur of een donkere kleur krijgt, stroperig wordt en gaat schuimen. Nieuw vet bijvoegen volstaat niet om het vet te verbeteren.
- Overschot van het serveren van de frieten niet terug in het vet gooien. Vet en zout is geen goeie combinatie.
- Koude zone filters tijdig en goed reinigen, dit voorkomt veel ongemakken tijdens het frituren.
- Er bestaan voldoende meetapparaten om de kwaliteit van uw frituurvet goed te controleren.
- Met deze weetjes kan men genieten van een gezond en lekker bakje frieten.