Dat is afhankelijk van streek tot streek. Als men België doorkruist, kom je een mengeling tegen van verschillende soorten snits.
Het centrum van Brussel, de Brusselse rand en onze Franstalige collega’s in Wallonië werken met een snit van 12mm. In sommige streken durft men ook al eens naar 13 te gaan.
In het Nederlandse landsgedeelte, frituurt men meestal met een mix van 9, 10 en 11mm. De snit van 10mm is bij veel frituristen de favoriet, gevolgd door de 11mm en in mindere
mate de 9mm.
Dikke frieten:
Blijven extra lang warm, zijn van buiten heerlijk krokant en binnenin ervaart men de volle smaak van de puree. Bij afhaling in de frituur is vooral het minder snel afkoelen belangrijk. Ook neemt een dikke friet minder vet op. Het is een kunst om deze friet goed af te bakken. Nadelig is wel dat het afbakken iets langer duurt.
Dunne frieten:
Deze frietjes koelen sneller af en worden soms te hard gebakken.Minder puree is minder smaak. Dunne friet geeft wel hoger rendement en het afbakken gaat sneller.